Mönster till muggvärmare med ugglan

Garn: Scheepjes – Bloom från Favoritgarner

Nål: 3mm

 
Maskor och förkortningar

lm – luftmaska

sm – smygmaska

hst – halvstolpe

relfst fr – relifstolpe framifrån

relfdst fr – relifdubbelstolpe framifrån

hö – hoppa över

 
Antalet luftmaskor du börjar med beror på storleken på muggen du tänkt använda den till. Tänk på att arbetet töjer sig så luftmaskedja ska bara något kortare än omkretsen på muggen/glaset.

Man får då anpassa antalet halvstolpar förre och efter ugglan så att det går jämnt upp. Ett enklare alternativ är att gå upp eller ner en storlek på virknålen.

Ugglan består av åtta maskor så du kan välja att föra flera ugglor runt om och då fördela halvstolparna jämnt emellan ugglorna. 
 

 

 
38lm, slut till en ring med 1sm

 
1: 2lm, 37hst, 1sm i 2:a lm.

2: 2lm, 14hst, hö 2m. 2relfdst fr. (bild 1) 1relfdst fr i de två överhoppade maskorna (dessa görs framför de två första relfdst.) (bild 2)
 
Hö 2m. 1relfdst fr i nästa 2m. (bild 3) 1relfdst fr i de 2 överhoppade maskorna (dessa göra bakom de två senaste relfdst). (se bild 4) 15hst, 1sm i 2:a lm.  

3: 2lm, 14hst. 8relfst fr, 15hst. 1sm i 2:a lm.  

4: 2lm, 14hst. 8relfst fr, (bild 5) 15hst. 1sm i 2:a lm.  


 

5: 2lm, 14hst, hö 2m. 2relfdst fr. 1relfdst fr i de två överhoppade maskorna (dessa görs framför de två första relfdst.) Hö 2m. 1relfdst fr i nästa 2m. 1relfdst fr i de 2 överhoppade maskorna (dessa göra bakom de två senaste relfdst). (bild 6) 15hst, 1sm i 2:a lm. 

6: lm, 14hst. 8relfst fr, 15hst. 1sm i 2:a lm.  

7: lm, 14hst. 8relfst fr, 15hst. 1sm i 2:a lm.

8: lm, 14hst. 8relfst fr, 15hst. 1sm i 2:a lm.

9: 2lm, 14hst, hö 2m. 2relfdst fr. 1relfdst fr i de två överhoppade maskorna (dessa görs framför de två första relfdst.)
Hö 2m. 1relfdst fr i nästa 2m. 1relfdst fr i de 2 överhoppade maskorna (dessa göra bakom de två senaste relfdst). 15hst, 1sm i 2:a lm. (bild 7) 
 

10: 2lm, 37 hst. 1sm i 2:a lm. (bild 8)

 

Vänd arbetet upp och ned och du har en färdig uggla.

Virka valfri kant runt kanterna. Jag har gjort en med kräftmaskor. På nederkanten har jag först gjort ett varv med vanliga fasta maskor.

Jag valde att sy dit pärlor som ögon och samtidigt passade jag på att, från baksidan, sy igen hålen med ett par stygn som blir mitt i ugglan.

På den muggvärmare på översta bilden i inlägget valde jag även att brodera dit lite rosa grenar som ugglan sitter på. Till det använde jag mig av Scheepjes – Catona.

På denna muggvärmare, virkat i ett restgarn jag haft liggandes hemma,
har jag gjort tre ugglor, jämnt fördelat runt om. 

Har du några frågor om mönstret är det bara att lämna en kommentar här, på Instagram eller Facebook.

Jag lägger många timmar på att skapa, fota och skriva mina mönster. Mönstren och bilderna får inte kopieras eller publiceras någon annanstans. Lägger du upp en bild, på någon socialmedia, på något du virkat efter mina mönster uppskattar jag att du hänvisar till mig som mönsterskapare, @pysselofix och länkar hit till mönstret. Använd gärna taggen #pysselofix eller #patternbypysselofix, jag vill gärna se vad du gjort.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s